dilluns, 14 de juliol del 2008

El Síndic de Greuges "beneïx" l'exclusió de la senyera al Castell de Santa Bàrbera d'Alacant

Pel seu interés, tot seguit els reproduïm una notícia apareguda en el portal web de valencianisme.com relativa a la queixa que vam presentar des d'esta campanya sobre l'absència de la senyera al Castell de Santa Bàrbera d'Alacant.

El Síndic de Greuges "beneïx" l'exclusió de la senyera al Castell de Santa Bàrbera d'Alacant
escrit per Xavi Galbis
dissabte, 05 juliol de 2008
La institució ha arxivat l'expedient d'una queixa, presentada per membres de valencianisme.com, en la qual es denunciava la vulneració de la Llei de Símbols valenciana per l'absència de la senyera al Castell de Santa Bàrbera d'Alacant, on només figura la bandera estatal.

La Llei 8/1984, de Símbols de la Comunitat Valenciana, disposa en el seu article nímero 8 que "la bandera de la Comunitat Valenciana haurà d'onejar a l'exterior i ocupar un lloc preferent a l'interior de tots els edificis públics de l'àmbit de la Comunitat Valenciana, sense prejudici de la preeminència de la bandera espanyola".

No obstant això, al Castell de Santa Bàrbera d'Alacant, icona identitària de la ciutat, no es complixen les disposicions legals adés assenyalades, per tal com només hi figura la bandera estatal. Eixe va ser el motiu pel qual des de valencianisme.com es va demanar l'empara del Síndic de Greuges.

La institució va admetre a tràmit les queixes, i va emetre una resolució amb data de 4 de maig de 2007, en què va instar l'Ajuntament d'Alacant perquè "disposara d'ambdues banderes a l'exterior del Castell de Santa Bàrbera de la ciutat d'Alacant". El consistori municipal va acceptar la dita resolució, tot indicant que "la Reial Senyera està disposada al pati d'armes del Castell, l'espai exterior més emblemàtic de la fortalesa" Atés eixe fet, el Síndic ha decidit resoldre el tancament de l'expedient de la queixa.

Els membres de valencianisme.com, però, denuncien que a la Torre de l'Homentatge del Castell, l'espai exterior més visible, "només hi ha la bandera estatal, per la qual cosa l'Ajuntament està vulnerant la Llei de Símbols valenciana". Igualment, acusen l'alcalde del PP, Luis Díaz Alperi, de "pretendre amagar reiteradament la valencianitat de la ciutat d'Alacant".

D'altra banda, donen compte de la vulneració de l'article 11 de la LUEV, per tal com l'administració local va emetre el seu informe en castellà, mentre que la llengua emprada pels ciutadans per a iniciar el procediment fou el valencià, un fet sobre el qual el Síndic de Greuges no s'ha pronunciat, "tot i que en altres ocasions el consistori alacantí sí que ha sigut amonestat per part del propi Síndic pels mateixos motius".

En darrer lloc, els promotors de la queixa expressen el seu disgust per "la manera" amb què Emília Caballero s'ha "acomiadat" del seu càrrec. "Enguany les actuacions del Síndic s'han caracteritzat per permetre que les administracions vulneren les lleis, tant en matèria lingüística com en este cas, amb l'absència de la senyera de tots els valencians", han lamentat