dimarts, 1 d’abril del 2008

El Síndic amonesta els ajuntaments d'Elda i de Cofrents

El Síndic de Greuges ha emés una resolució en què insta els consistoris municipals de Cofrents (La Vall de Cofrents) i Elda (Vinalopó Mitjà) a respectar el règim de cooficialitat lingüística establit al País Valencià mitjançant el propi estatut d'autonomia i la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià.

Des d'Un Fum de Greuges, vam denunciar davant el Síndic l'absència del valencià en els portals webs dels respectius ajuntaments d'estos dos municipis. En ambdós casos, les administracions afectades s'hi rentaven les mans adduint que la LUEV declarava eixes localitats com a de predomini lingüístic castellà.

L'Ajuntament de Cofrents s'excusava amb "l'augment del cos econòmic" a més de "l'esforç addicional" que suposaria adaptar-ne una versió en valencià, alhora que deixava eixa tasca en mans "del govern constituït arran de les eleccions municipals".

L'Ajuntament d'Elda va afirmar que s'havien entablit contactes amb el Departament de Llenguatges i Sistemes de la Universitat d'Alacant amb l'objectiu de poder utilitzar "l'eina de traducció automàtica anomenada Internostrum, la qual cosa facilitaria la navegació del nostre portal tant en castellà com en valencià-català".

El Síndic de Greuges recorda que l'article seté de la LUEV establix que el valencià és la llengua pròpia de totes les administracions i institucions valencianes, independentment del predomini lingüístic a què puguen pertànyer. Per tant, l'absència del valencià en els portals webs municipals suposaria una vulneració dels preceptes legals establits pel cos legal citat anteriorment.

Hi ha una altra qüestió que des d'esta campanya vam denunciar: la vulneració de l'article núm. 11 de la LUEV, el qual establix que les administracions han de respectar sempre la llengua triada pels interessats. Pel que fa al present cas, els dos consistoris van respondre la petició del Síndic en castellà, tot i que les queixes havien sigut tramitades, anteriorment, en valencià. Per eixe motiu, el Defensor del Poble Valencià recorda als dos consistoris municipals l'obligació de respectar qualssevol de les llengües cooficials que hagen escollit els ciutadans per a iniciar un procediment administratiu.

Fins el moment, però, encara no sabem si els respectius ajuntaments acceptaran les esmentades resolucions. I, el que més ens interessa, si habilitaran una versió del seu portal web en valencià, per la qual cosa no podem manifestar la nostra satisfacció. Des d'ací, podem garantir-vos que romandrem a l'aguait de tot el que succeïsca i vos n'informarem tant com puguem.