divendres, 11 de gener del 2008

Les Corts Valencianes silencien durant tres mesos l'informe anual de la Sindicatura de Greuges

Pel seu interés, els reproduïm una notícia apareguda en el diari Información el divendres dia 11 de gener de 2008.

Ho fem perquè en l'informe anual del Síndic de Greuges figura la discriminació del valencià per part de diverses administracions valencianes com ara els respectius ajuntaments de localitats com Alacant o Alcoi, fets que varen ser posat en coneixement del Síndic mitjançant esta campanya.


INFORMACIÓN, DIVENDRES DIA 11 DE GENER DE 2008:

Les Corts silencien durant tres mesos l'informe anual de la Sindicatura de Greuges

El PP va donar llargues a la Sindica interina, Emilia Caballero, per a entregar el document en la Cambra i al final ho va remetre per correu per a complir els terminis que marca la llei

Les Corts guarden en un calaix des de fa tres mesos l'informe anual de la Sindicatura de Greuges, la institució comissionada pel parlament autonòmic que defén els drets dels ciutadans. La Presidència de la Cambra, que dirigix la popular Milagrosa Martínez, va anar donant llargues a la Sindica interina, Emilia Caballero, per a tancar una data d'entrega del document. I, finalment, Caballero va optar per remetre la memòria anual de la institució amb seu a Alacant per mitjà de correu en temps i forma per a poder complir, així, amb la legislació.
La situació ha provocat que l'informe estiga en poder de la Presidència de les Corts des del passat 17 d'octubre, quan la Sindicatura ho va remetre a la Cambra, sense que s'haja realitzat l'habitual presentació del document amb l'assistència de la titular del parlament i del síndic major, ja que ocupa Caballero de forma interina des que el mandat de Bernardo del Rosal expirara en 2006 sense acord entre el PP i el PSPV per a renovar la institució. La memòria també estava en poder de l'oposició socialista encara que la direcció del grup del PSPV desconeixia l'assumpte. L'arribada del document de la Sindicatura a les Corts va coincidir, dia amunt dia baix, amb les jornades en què els socialistes van haver d'afrontar la dimissió de Joan Ignasi Pla.
En el rerefons d'esta situació es troba, van explicar fonts parlamentàries, el bloqueig en la renovació del lloc del defensor del poble valencià. El PP tractava que l'entrega de l'informe de la Sindicatura en les Corts poguera convertir-se en la presentació en societat de José Cholbi com nou Síndic de Greuges. D'ací el retard. Però la paràlisi de la negociació va anar dilatant els terminis fins que, tres mesos més tard, l'informe continuava dormisquejant en algun armari del parlament.
El pastís es va descobrir, precisament, després que la pròpia Sindicatura fera públic ahir un comunicat en la que deixa clara que l'informe estava en poder de les Corts des d'octubre. "Davant de la consulta plantejada per algun mitjà de comunicació davant d'esta Institució, en referència a l'Informe Anual de la Sindicatura de Greuges corresponent a l'any 2006, comuniquem que tal Informe va ser presentat a les Corts Valencianes amb data 17 d'octubre del 2007 i, que igual que es ve fent en els últims anys, està disponible en la nostra pàgina web en l'apartat d'informes i publicacions", apunta textualment la institució.
El document, com en altres ocasions, torna a ser dur amb la Generalitat -quasi totes les conselleries estan en la "llista negra" algunes, cas de Territori, fins amb cinc expedients- i amb administracions del PP cas dels Ajuntaments d'Alacant, Benidorm o Alcoi. Entre les qüestions que la Sindicatura denuncia es troba la reclamació de més mitjans per a fer front a les llistes d'espera o l'advertència sobre l'activitat urbanístiques i les reticències a demanar informes hídrics.


Seguix el bloqueig en la renovació de la institució:

I al mig d'esta situació no pareix que, a curt termini, vaja a resoldre's la situació d'interinitat en què es mou la Sindicatura. De fet, el grup parlamentari socialista va informar ahir que tant el conseller Gerardo Camps com el vicepresident Vicente Rambla han desestimat la petició de diversa documentació sobre dos empreses públiques, una d'elles Projectes Temàtics. Com es recordarà, eixe va ser el motiu que el PSPV deixara en suspens l'acord per a nomenar José Cholbi nou Síndic de Greuges. El portaveu socialista, Ángel Lluna, va apuntar que tornaran a reclamar els papers i va certificar que no cediran en la renovació de la institució. "Camps es podria haver guardat la felicitació a José Cholbi de l'altre dia", va ironitzar el diputat del PSPV.